ciag geometryczny okreslony wzorem b_n=3*2^n-1.Trzeci wyraz tego ciągu jest drug
mee: ciag geometryczny okreslony wzorem bn=3*2n−1.Trzeci wyraz tego ciągu jest drugim wyrazem
ciagu arytmetycznego (an), a piąty wyraz jest czwartym wyrazem tego ciagu aryt.. wyznacz wzor
n−ty wyrazu ciągu arty.(an)
6 cze 22:47
mee: n−1 ma być w potedze
6 cze 22:47
Maslanek: b3=a2=3*22=12
b5=a4=3*24=48.
b5−b3=2r, zatem r=...
6 cze 22:48
Maslanek: Oczywiście a
4−a
2=2r.
Chociaż w tym przypadku to równoznaczne
6 cze 22:48