Uklad wspolrzednych
MarekPaslek: blicz pole czworokąta o podanych wierzchołkach: A(1,5), B(2,4), C(4,51), D(3,81).
6 cze 22:33
milord: up
6 cze 23:26
ZKS:
Sposób z geodezji
x
n| y
n | y
n + 1 − y
n − 1| x
n(y
n + 1 − y
n − 1)
1 5 −77 −77
2 4 46 92
4 51 77 308
3 81 −46 −138
∑ = 0 ∑ = 2P
| | 185 | |
2P = −77 + 92 + 308 − 138 ⇒ 2P = 185 ⇒ P = |
| |
| | 2 | |
6 cze 23:30
pigor: ...

"widzę" ten czworokąt i jego pole np.
tak :
P= 3*(81−4)−
12[1*1+2*(51−4)+1*(81−51)+2*(8−5)]=
= 3*77−
12(1+2*47+30+2*76)= 231−
12(31+94+152)=
= 231−
12*277= 231−138,5=
92,5 j
2 . ...
6 cze 23:31
MarekPaslek: Ale mam do wyboru
109 Wybierz B 98,23 Wybierz C 120 Wybierz D 121,5 Wybierz E 68 Wybierz F 115 Wybierz
6 cze 23:39
ZKS:
| | 185 | |
Przecież widzisz jaka jest odpowiedź |
| = 92.5 więc sprawdź czy Ty nie przepisałeś |
| | 2 | |
jakiejś współrzędnej źle.
6 cze 23:42
MarekPaslek: Widze, i odpowiedzi sa dobre.
6 cze 23:44
ZKS:
To jak zgadza się?
6 cze 23:46
Warszawiak: Właśnie nie, a odpowiedzi są dobre
6 cze 23:46
MarekPaslek: Widze, ze kolega też robi zadanka

podlaczam sie, odpowiedzi sa dobre
6 cze 23:51
ZKS:
To trzeba dopisać odpowiedź G 92.5.
6 cze 23:52
Basia:
policzcie to normalnie
P = Ptr.ABD+Ptr.BCD =
12|d(AB→;AD→)| + 12|d(BC→;BD→)|
teraz może Warszawiak i Marek policzą sami
1. współrzędne tych wektorów
2. wyznaczniki par wektorów czyli u1*v2 − u2*v1
3. podstawią do podanego wzoru
7 cze 00:03
MarekPaslek: co ma oznaczac d ?
7 cze 00:08
MarekPaslek: AB − 4,213
AD − 76,026
BC− 47,042
CD − 30,1
źle ?
7 cze 00:10
7 cze 00:11
Basia:
wyznacznik pary wektorów
jeżeli
u→ = [u1;u2]
v→ = [v1;v2]
to
d(u→;v→) = u1*v2 − u2*v1
stąd się wzięła nazwa to jest wyznacznik macierzy
(u1 u2)
(v1 v2)
7 cze 00:11
pigor: ... to jest tylko oznaczenie wyznacznika (od determinant) . ...
7 cze 00:16
Gustlik:

u
→=[u
x, u
y]
v
→=[v
x, v
y]
det(u
→, v
→)=u
x*v
y−u
y*v
x
Na rysunku pokazałem, jak się liczy wyznacznik: na krzyż − pierwsza przekątna minus druga
przekątna. Proste jak drut.
7 cze 00:20
pigor: ...
MarkuPasiek , jeszcze ja zapytam, czy na pewno "twoje" współrzędne wierzchołków
danego czworokąta są takie jakie powinny być

, co
7 cze 00:31
ZKS:
I ja dołączam się do pytania które zadał pigor.
7 cze 00:34
pigor: .., nie wstydź się przyznać
MarkuP, bo mało prawdopodobne abyśmy licząc "twoje" pole
różnymi metodami i otrzymując takie same wyniki ...

nie mieli racji
7 cze 00:46
ZKS:
Jednak do czegoś mi się przydaje geodezja.
7 cze 00:48
Basia: mnie też wyszło 92,5
7 cze 00:49
ZKS:
Więc 3 osobom wyszły takie same wyniki.
7 cze 00:52
MarekPaslek: A(1,5), B(2,4), C(4,51), D(3,81) ,współrzędne są dobrze . A nie można poprostu policzyć
długości odcinków, jedną przekątną i poliyczć pola powstałych trójkątów ze wzoru Herona ?
7 cze 12:26
Ajtek:
Można i wynik zapewne wyjdzie 92,5.
7 cze 12:28
MarekPaslek: Zaraz policze tym sposobem , zaraz sprawdzę.
7 cze 12:30
MarekPaslek: Wyszło ok. 92,016 przybliżając niektóre liczby
7 cze 12:40
Ajtek:
Dlatego tutaj wzór Herona jest nieprzydatny. Przeanalizuj rozwiazania pokazane wyzej

.
Ewentualnie nie przybliżaj, tylko w wyniku obliczeń powinny ładnie się zredukować.
7 cze 12:42
MarekPaslek: Chcialem poprostu zrobić to sposobem banalnym
7 cze 12:43
pigor: hmm ...

banalny sposób to jest mój, bo od pola prostokąta
"opisanego" na danym czworokącie odejmujesz pola 4−ech trójkątów
prostokątnych o kątach prostych w jego "rogach" (wierzchołkach)...
7 cze 13:35