trygo
kjuju: Czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną ?
| 1+sinα | | cosα | |
| = |
| |
| cosα | | 1−sinα | |
6 cze 19:46
Maslanek: | | cos x (1+sin x) | | cosx+cosxsinx | | 1+sinx | |
P = |
| = |
| = |
| =L. |
| | 1−sin2x | | cos2x | | cosx | |
6 cze 19:48
Saizou : (1+sinα)(1−sinα)=cos2α
1−sin2α=cos2α
1=sin2α+cos2α
cnu
6 cze 19:49
Saizou : czy można tak?
6 cze 19:50
Maslanek: Niby czemu nie?
6 cze 19:50
Saizou : ja dopiero zaczynam przygodę z trygonometrią i jeszcze wielu rzeczy nie wiem
6 cze 19:52
kjuju: No w sumie tak, bo to takie usuwanie niewymierności jakby. Okej kumam, dzięki wielkie!
6 cze 19:54