tryg
Mat: wiedzac ze sinα+cosα=4/3 oblicz wartosc wyrazenia Icosα−sinαI
6 cze 18:49
Maslanek: Zarówno sin, cos∊<−1,1>.
Zatem skoro ich suma jest większa od 1, to oba muszą być większe od zera. To natomiast
implikuje, że kąt należy do pierwszej ćwiartki.
| | 7 | |
(sin x + cos x)2 = 1+2sinxcosx ⇒ sinxcosx = |
| . |
| | 18 | |
Oraz (cos x − sin x)
2 = 1−2sinxcosx ⇒ |cos x − sin x| =
√1−2sinxcosx.
6 cze 18:59
Eta:
|cosx−sinx|=
√(cosx−sinx)2=
√1−2sinx*cosx=....
| | 4 | |
Z treści zadania sinx+cosx= |
| |
| | 3 | |
| | 16 | | 7 | |
sin2x+2sinx*cosx+cos2x= |
| ⇒ 2sinx*cosx= |
| |
| | 9 | | 9 | |
dokończ.......
6 cze 18:59
Mat: czyli wychodzi √2/3 ?
6 cze 19:00
Eta:
6 cze 19:01
Maslanek: Tak.
6 cze 19:01
Maslanek: Witaj, Eto
6 cze 19:01
Mat: to zadanie mialem dzisaj na matmie roz

i zrobilem tak samo ,( na mocy ze
√x2=IxI) ale
myslalem ze to nie zadziala
6 cze 19:03
Mat: Jeszcze mam pytanie do jednego zadania (mam nadzieje ze nie pomysle tresci bo juz malo co
pamietam) Ile jest liczb naturalny 3 cyfrowych ktore sa podzielne przez 6 lub 15
(wyszlo mi chyba 199) ale pamiec moze mnie mylic
6 cze 19:07
Basia:
podzielne przez 6:
102=6*17 ................................996= 6*166
czyli jest ich 166 − 5 = 161
podzielne przez 15:
105 = 7*15.......................... 990 = 66*15
czyli 66−6 = 60
podzielne przez 6 i 15 czyli podzielne przez 30
120 = 4*30................................ 33*30 = 990
czyli 33−3=30
stąd: 161+60−30 = 191
to jest policzone "na palcach", ale to wynika z własności ciągów arytmetycznych
i z tego, że |A∪B| = |A|+|B|−|A∩B|
6 cze 19:19
Eta:
Witaj
Basiu 
Sorry , ale pomyliłaś się ...........podzielnych przez
6 jest
150 !
6 cze 19:33
6 cze 19:34
Basia:
no jasne; bo źle (w sensie graficznym) napisałam: nie 6*17 tylko 17*6
i miałam dobrze, a poprawiłam na "źle"
6 cze 19:35
Basia: co daje rzecz jasna 166−16 = 150
6 cze 19:36
Maslanek: czyli w sumie 180.
6 cze 19:36
Eta:
Tak
Maślanek nie chce być inaczej
6 cze 19:43
Maslanek: Spróbuj, może wyjdzie
6 cze 19:45
Mat: jak myslice jezeli te zadanie bylo na 3 pkt to ile za nie dostanie?wylszo mi 199 bo policzlyem
roziwnez 19 przypadkow gdy liczba jest 2 cyfrowa i jedno wiec gdy to odejme to sie zgadza
6 cze 19:46
Maslanek: Zero punktów
6 cze 19:47
Mat: MI sie wydaje ze albo jedno albo dwa no ale zobaczmy
6 cze 19:48
Maslanek: Dwa na pewno nie
6 cze 19:50
Mat: jestes egzaminatorem?;>
6 cze 19:52
Maslanek: Nie.
Ale jeśli zadanie jest za trzy punkty, a nie potrafisz zinterpetować polecenia, to nie oczekuj
gór
6 cze 19:59
Mat: WIesz ja wszystko rozpisalem policzylem zbior A zbior B czesc wspolna ,to raczej kwestia
pospiechu niedoczytania niz bledu merytorycznego.Zobaczymy jak to ocenia
6 cze 20:02
Maslanek: Zadani zaczyna się od polecenia, nie od odpowiedzi
6 cze 20:20