Niech A będzie macierzą o współczynnikach wymiernych. Obliczyć rząd A dla x=-1 i
Asia: Mam problem z zadaniem a konkretniej ze sposobem w jaki zostało sformułowane. Może ktoś
wytłumaczy o co chodzi i dlaczego macierz jest tak dziwnie zapisana. Niestety nie da się
dokładnie wprowadzić tutaj tego zapisu więc dodaje zdjęcie

Niech A będzie macierzą o współczynnikach wymiernych. Obliczyć rząd A dla x=−1 i n=5.
http://imageshack.us/photo/my-images/846/zrzutekranu2012066o1801.png/
Z góry dziękuję za pomoc
6 cze 18:08
Basia: a co w tym dziwnego ? normalnie jest zapisana
czego właściwie nie rozumiesz ?
6 cze 18:11
MQ: Masz po prostu macierz:
| 1 2 3 4 5 6|
| 0 1 2 3 4 5|
|−1 0 1 2 3 4|
|−1 −1 0 1 2 3|
|−1 −1 −1 0 1 2|
|−1 −1 −1 −1 0 1|
I trzeba policzyć jej rząd.
6 cze 18:22
Basia:
dla n=5 i x=−1 masz
1 2 3 4 5 6
−1 1 2 3 4 5
−1 −1 1 2 3 4
−1 −1 −1 1 2 3
−1 −1 −1 −1 1 2
−1 −1 −1 −1 −1 1
i rząd tej macierzy masz policzyć
6 cze 18:25
MQ: ehm! Basia −− pod przekątną mają być zera "0".
6 cze 18:28
MQ: ehm! Basia pod przekątna mają być 0.
6 cze 18:28
Basia: no fakt; zupełnie ich nie zauważyłam !
6 cze 18:33
Asia: Nie rozumiałam tego zapisu. Dotychczas spotykałam tylko "wypełnione" macierze tak jak wy to
zapisaliście, teraz już wszystko jasne, dziękuję
6 cze 18:51