sprawdzenie
kwadrat: Podaj liczbę rozwiązań równania m2 + ||x − 3| − 3| = 3 w zależności od wartości parametru m ?
m>0
m2=3−||x−3|−3|
0 dla m2 ∊(3,∞+)
2 dla m2 ∊{3}v(−∞,0)
3 dla m2 ∊{0}
4 dla m2∊(0,3)
m=√3−||x−3|−3|
0 dla m ∊(∞,0)v(√3,∞)
2 dla m ∊ {−√3,√3}
3dla m∊{0}
3 dla m∊(0,√3)
6 cze 16:42
Basia:
||x−3|−3| = 3−m2
dla 3−m2<0 czyli m∊(−∞; −√3)∪(√3;+∞) nie ma rozwiązania
dla 3−m2 = 0 masz
||x−3|−3|=0 ⇔ |x−3|−3=0 ⇔ |x−3|=3 ⇔ x=6 lub x=0
czyli dla m=−√3 lub m=√3 masz dwa rozwiązania
dla 3−m2>0 czyli dla m∊(−√3; √3)masz
|x−3|−3 = 3−m2 lub |x−3|−3 = −3+m2
(1) |x−3| = 6−m2 lub (2) |x−3| = m2
(1)
w tym przedziale 6−m2 >0
czyli równanie ma 2 rozwiązania
(2)
dla m=0 1 rozwiązanie
dla pozostałych 2 rozwiązania
czyli
m∊(−√3;0)∪(0;√3) masz 4 rozwiązania
a dla m=0 3 rozwiązania
sprawdzamy jeszcze czy mogą się one pokrywać i kiedy
6−m2 = m2 dla m=−√3 lub m = √3 ale to poza naszym przedziałem
6−m2 = −m2 niemożliwe
−6+m2 = m2 też niemożliwe
czyli już bez zmian
6 cze 17:15
pigor: ... ja bym robił np. tak :
[c[m
2+||x−3|−3|=3 ⇔ ||x−3|−3|=3−m
2 ⇒
1) gdy 3−m
2<0 ⇔ |m|>
√3 ⇔
m<−√3 lub
m>√3 równanie ma
0 rozwiązań ,
2) gdy 3−m
2=0 ⇔
m=±√3 ⇒ ||x−3|−3|=0 ⇔ |x−3|=3 ⇔ x−3=−3 lub x−3=3 ⇔
⇔ x∊{0,6} − równanie dane ma
2 rozwiązania ,
3) gdy 3−m
2>0 ⇔ (*)
m∊(−√3,√3) ⇒ |x−3|−3=±(3−m
2) ⇔ |x−3|=3±(3−m
2) ⇔
⇔ |x−3|=6−m
2 lub |x−3|=m
2 ⇔ x−3=m
2 ⇒
3 rozwiązania , . ...
6 cze 17:17
kwadrat: dlaczego nie ma rozwiązań dla (−
∞,−
√3)(
√3,
∞)

?
6 cze 17:27
Basia:
bo w tym przedziale 3−m2 jest ujemne, a wartość bezwzględna ujemna być nie może
6 cze 17:28
kwadrat: a od (−
∞,0) też jest ujemna
6 cze 17:29
Basia: pigor dla m∊(−√3;√3)\{0} są cztery rozwiązania
tylko dla m=0 są trzy
6 cze 17:30
Basia:
to nie tak; mieszasz iksy z m
masz równanie
||x−3| − 3| = 3−m2
to co stoi po prawej nie może być ujemne, bo |...| nie może być ujemna
czyli dla 3−m2 < 0 nie ma rozwiązania
jeżeli to co stoi po prawej czyli 3−m2≥0 jakieś rozwiązania będą
6 cze 17:33
kwadrat: √2|x|−x2=m a np tutaj
6 cze 17:39
kwadrat: wychodzi że 0 rozwiązań dla m∊(−
∞,0)v(1,
∞+)
6 cze 17:41
6 cze 17:47
kwadrat:
6 cze 17:52
Basia:
dla
m<0 nie ma rozwiązań bo
√... z definicji jest ≥ 0
dla
m=0
2|x|−x
2 = 0 bo
√(....)=0 ⇔ (....)=0
2x − x
2 = 0 i x≥0 lub −2x−x
2=0 i x<0
x(2−x)=0 i x≥0
dwa rozwiązania
−x(2−x)=0 i x<0 nie ma rozwiązań
dla
m>0 podnosimy obustronnie do kwadratu
2|x| − x
2 = m
2
(1)
2x − x
2 = m
2 i x≥0
x
2 − 2x + m
2 =0
Δ = 4−4m
2 = 4(1−m
2)=4(1−m)(1+m)
dla
m∊(1;+∞) nie ma rozwiązania
dla
m=1 mamy x
2−2x+1=0 (x−1)
2=0 x=1
mamy
jedno rozwiązanie
dla m∊(0;1) mamy dwa rozwiązania, ale jakie ?
z wzorów Viete'a
więc oba dodatnie czyli dla
m∊(0,1) mamy
dwa rozwiązania
(2)
−2x − x
2 = m
2 i x<0
x
2 + 2x + m
2 = 0
Δ jak wyżej czyli
dla
m∊(1;+∞) nie ma rozwiązania
dla
m=1 mamy x
2+2x+1=0 (x+1)
2=0 x= −1
mamy
jedno rozwiązanie
dla m∊(0;1) mamy dwa rozwiązania, ale jakie ?
z wzorów Viete'a
więc oba są ujemne czyli dla
m∊(0,1) mamy
dwa rozwiązania
czyli ostatecznie mamy
dla
m∊(−∞;0) nie ma rozwiązania
dla
m=0 mamy dwa rozwiązania
dla
m∊(1;+∞) nie ma rozwiązania
dla
m=1 mamy dwa rozwiązania
dla
m∊(0;1) mamy cztery rozwiązania
czyli się zgadza z tym co napisałeś
6 cze 18:06
kwadrat: no to właśnie,to jest to samo co m
2+||x−3|−3|=3

?
6 cze 18:10
Basia:
nie; to nie jest to samo
jakim cudem miałoby być ?
6 cze 18:14
kwadrat: m=
√3−||x−3|−3|
?
6 cze 18:15
kwadrat: wtedy m musi być m>0
6 cze 18:15
Basia:
a skąd wiesz, że 3 − ||x−3|−3| jest ≥0 i, że wolno Ci wyciągnąć pierwiastek ?
np. dla n=100 3 − ||x−3|−3| = 3−94 = −91 i co ? m = √−91 ?
może być, ale tylko w liczbach zespolonych
w rzeczywistych niemożliwe
6 cze 18:18
Basia: oczywiście dla x=100
6 cze 18:20
kwadrat: a jak podstawimy sobie −√3?
m2=3−||x−3|−3|
m=√3−|x−3|−3|
6 cze 23:35
Maslanek: To wyjdzie cosik dodatniego.
6 cze 23:39
kwadrat: ale pod m

przecież nie może być ujemne

wiec jest sprzeczne?
6 cze 23:44
V.Abel: a nie lepiej narysować sobie || x+3|−3|−3= m
2 oraz napisać liczbę rozwiązań dla y=m
2,
wtedy m
2 potraktować jako liniową stałą, nie parabolę i.. powinno wyjść
6 cze 23:53
Basia:
powtarzam: NIE WIESZ jakie wartości przyjmuje 3 − ||x−3|−3|
mogą być i dodatnie, i ujemne, i zero
no to NIE MASZ PRAWA wyciągać z tego pierwiastka
pokazałam Ci na samym początku jak to ma być rozwiązane
6 cze 23:53
Basia:
P.S. jeżeli musi być algebraicznie
bo jeżeli może być graficznie to posłuchaj rady V.Abela
7 cze 00:15