Ciągi
Loco: 1) Ciąg (an) określony jest nastepująco an=1+2+3...+2n+(2n+1).Oblicz 1 i 10 wyraz.
2)Wyznacz sumę wszystkich nieskracalnych ułamków należących do przedziału (2;8), których
mianownikiem jest 7.
6 cze 15:53
Basia:
ad.1
| | 1+(2n+1) | | 2n+2 | |
an = |
| *(2n+1) = |
| *(2n+1) = (n+1)(2n+1) |
| | 2 | | 2 | |
ad.2
2
17 + 2
27 + 2
37 + 2
47 + 2
57 + 2
67+
3
17+..............................+ 3
67+
..........................
7
17+..............................+ 7
67
a to jest suma S
36 ciągu arytmetycznego, w którym
a
1 = 2
17 =
157 a
36 = 7
67 =
557
6 cze 16:09
Loco: A mogłabyś mi to jakos inczej rozpisac to ad.1 bo jAKOS TEGO NIE ZAŁAPAŁEM. Z góry dziękuje.
6 cze 22:36
Basia: tzn.którego ?
6 cze 22:37
Basia:
masz tam ciąg arytmetyczny
1,2,3,.....,2n,2n+1
no to on ma 2n+1 wyrazów
a
1=1 a
N = 2n+1 N = 2n+1
| | a1+aN | | 1+2n+1 | |
SN = |
| *N = |
| *(2n+1) = ...... |
| | 1 | | 2 | |
6 cze 22:56
Loco: dzieki
6 cze 23:13