rozwiąż równanie √y2 = −y2−y+2
kroq: √y2 = −y2−y+2
6 cze 13:40
Saizou : lyl=−y2−y+2
i na przedziałach
dla y∊(−∞:0)
lyl=−y
−y=−y2−y+2
0=−y2+2
y2=2
y=√2 lub y=−√2
dla y∊<0:+∞)
lyl=y
y=−y2−y+2
0=y2−2y+2
Δ=4−8=−4 brak rozwiązań
6 cze 13:47
Mateusz:
√y2= |y| a wiec dalej do dzieła
6 cze 13:47
kroq: dzieki wielkie Chlopaki!
6 cze 13:56
pigor: ...wydaje mi się, że jest jednak jeszcze jedno rozwiązanie : x=
√3−1 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz muszę wyjść, ale jak wrócę to sprawdzę ...
6 cze 13:56
ICSP: dla y ≥ 0 mamy :
−y2 − 2y + 2 = 0
Δ = 4 + 8 = 12
√Δ = 2√3
y = −1 + √3 v y = −1 − √3
czyli ostatecznie :
y = −√2 v y = −1 + √3
6 cze 14:54
Saizou : ale gafę strzeliłem i to tylko przez minus
6 cze 15:58
pigor: ... no właśnie , no to może pokażę jeszcze inny sposób, a więc np.
tak :
√y2=−y2−y+2 ⇔ |y|=−(y
2−1+y−1) i −(y−1)(y+2)≥0 ⇔ |y|=−y
2−y+2 i −2≤y≤1 ⇔
⇔ y
2=(−y
2−y+2)
2 i
(*) y∊<−2;1> ⇒ y
2−(−y
2−y+2)
2=0 ⇔
⇔ (y+y
2+y−2)(y−y
2−y+2)=0 ⇔ y
2+2y+1−3=0 lub −y
2+2=0 ⇔
⇔ (y+1)
2=3 lub y
2=2 ⇔ |y+1|=
√3 lub |y|=
√2 ⇔ y+1=±
√3 lub y=±
√2 ⇔
⇔
y=−1±√3 lub
y=±√2 ⇒ stąd i z
(*) tylko
dwie wartości
y∊{−√2,−1+√3} spełniają dane równanie . ...
6 cze 16:26