trygonometria
Mat: Wyznacz najmnieja i najwieksza wartosc funckji okreslonej wzorem f(x)=sin2x+ cos(π/6−2x)
Odpowiedz uzasnaij
6 cze 00:00
Basia:
cos(
π6 − 2x) = cos
π6*cos2x − sin
π6*sin2x =
| | 1 | | √3 | |
f(x) = |
| *sin2x + |
| *cos2x = |
| | 2 | | 2 | |
sin(2x)*cos
π3 + sin
π3*cos2x =
sin(2x+
π3)
no a sinus jak to sinus w
min = −1 w
max = 1
6 cze 07:32
pigor: ...

a ja widzę to np.
tak :
f(x)=sin2x+cos{
π6−2x)= cos(
π2−2x)+cos{
π6−2x)=
= 2cos[
12(
π2−2x+
π6−2x]*cos[
12(
π2−2x−
π6+2x]=
= 2cos[
12(
3π6+
π6−4x]*cos[
12(
3π6−
π6]=
= 2cos[
12(
π3−4x)]*cos(
12*
π3)= 2cos(
π6−2x)*cos
π6=
=
√3cos(π6−2x) , ale −1≤cos(
π6−2x)≤1 ⇒
z monotoniczności f. cosinus :
wnajm.=−√3 ≤ f(x) ≤ √3= wnajw.
6 cze 11:01
Basia: masz rację; minus "połknęłam"; wniosek: w środku nocy nie zajmować się matematyką
6 cze 12:44
pigor: ... no właśnie, znam to , bo i mnie to się zdarza nie raz . ...
6 cze 13:29