pierwiastki wielomianu
skierka: x4(x2+2x+1) + (x2+2x +1) = 0 =
= (x2+2x+1)(x4+1)=0
Czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć to przejście, skąd się bierze w drugiej linijce
(x4+1)?
5 cze 23:51
Buuu: Wyciągasz nawias (x2+2x+1) przed nawias
5 cze 23:52
skierka: Aaa, już rozumiem, dzięki
5 cze 23:54
Buuu: Narysuję:
♥♣+♥♦=♥(♣+♦)
W twoim przypadku kierem(sercem) jest nawias: (x2+2x+1)
5 cze 23:54
skierka: Dziękuję
5 cze 23:56
Mila: równanie można zapisać:
x4*(x2+2x+1) +1* (x2+2x +1) = 0
wyłączam wspólny czynnik przed nawias:
(x2+2x+1)*(x4+1)=0
dalej (x+1)2*(x4+1)=0
x+1=0 lub (x4+1)=0
x=−1
równanie (x4+1)=0 nie ma rozwiązań bo x4+1>0 dla każdego x∊R
5 cze 23:58