Równanie krzywej
Lukashem: x2+6xy+y2+6x+2y+m=0. sprawdź, czy istnieje takie m, że równanie przedstawia
a) elipsę
b)dwie proste
Obróciłem tę krzywą o kąt π/4 i dalej nie wiem.
WIem jaka ma postać ogólną elipsa lecz nie mogę znaleść m, lub nie umię.
Jeśli chodzi o dwie proste to nie wiem nawet jakby to mogło być zapisane.
5 cze 23:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
równanie dwóch prostych skośnych:
Ax2 + Bxy + Cy2 + Dx + Ey + F = 0
szybkie spojrzenie na Twoją postać i piszesz ... dla m∊R
co do elipsy ... jedyny sposób na pozbycie się elementu 6xy ... jest aby m=−6xy ... wtedy
otrzymasz wzór elipsy (ostatecznie m=−6xy−C ... gdzie C∊(−10,+∞) )
6 cze 09:39
Mila: Dlaczego obróciłeś o 450, czy tak Ci wyszło z obliczeń?
6 cze 13:21
Mila: Artur, chyba ma wyjść suma prostych?
6 cze 13:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mila −−− w sumie nie ma tutaj napisanego o sumie prostych ... a niby jaki jest wzór dwóch
prostych (równoległych?)
6 cze 16:30
Basia:
co do elipsy to nie jest tak jak napisałeś Arturze
trzeba sprowadzić wzór do klasycznego wzoru elipsy co się uzyskuje przez obrót układu
współrzędnych
wtedy znika składnik Bxy
potem już klasycznie
6 cze 16:37
pigor: ...

dwóch prostych dowolnych np.
taki :
c(y−ax−b)(y−cx−d)=0 ⇔ y−ax−b=0 lub y−cx−d=0 ⇔
y=ax+b lub
y=cx+d ,
a więc
dwóch prostych
równoległych np. o współczynniku a=1 np.
taki :
(y−x−b)
2=0 ⇔ y
2+x
2+b
2−2xy−2by+2bx=0 ⇔
x2−2xy+y2+2bx−2by+b2=0 . ...
6 cze 16:42
pigor: ... to
c na początku
we wzorze (równaniu)
c(y−ax−b)(y−cx−d)=0 powyżej , nie jest potrzebne, a więc
powinno być bez niego tak :
(y−ax−b)(y−cx−d)=0 ⇔ ... itd ...
6 cze 16:53
Mila: Po obrocie o 450 otrzymałam:
4x2−2y2+4√2x−4√2y+m=0
liczę dalej
6 cze 17:15
Basia:
jeżeli dobrze policzyłaś to
4(x2+√2x) − 2(y+2√2y) = −m
i właściwie nie ma po co dalej liczyć; tego minusa między x i y na plus nie da się zamienić
dla pewnych m można będzie mieć być może, ale nie na pewno hiperbolę, ale nie elipsę
6 cze 17:22
Mila: Przekształcam:
| | √2 | | √2 | |
4(x+ |
| )2−2(y+ |
| )2=1−m |
| | 2 | | 2 | |
hiperbola dla m≠1
dla m=1
dwie proste.
6 cze 22:13
Basia: a czy to 1−m nie powinno być (dla hiperboli) dodatnie ?
6 cze 22:21
Basia:
powinno bo inaczej nie sprowadzimy do postaci kanonicznej
| x+√2/2 | | y+√2/2 | |
| − |
| = 1 |
| 1−m4 | | 1−m2 | |
a to jest możliwe ⇔ 1−m>0
6 cze 22:27
Basia: Witaj
Milu 
Jak się liczy ten kąt obrotu ? Kompletnie nie mogę sobie przypomnieć.
6 cze 22:36
Mila: OJ, te liczniki źle zapisałaś.
Właśnie czekałam na odzew autora postu.
W tej sytuacji Basiu, to wyszłoby przy 1−m <0
ky2−px2=1
Nie mam materiałów o krzywych stożkowych, gdzieś wyrzuciłam.
6 cze 22:37
Mila: Współrzędne po obrocie o kąt α wokół początku układu wsp.
x'=xcosα−ysinα
y'=xsinα+ycosα
Ma zniknąć wyraz z (x*y).
6 cze 22:44
Basia: nie łapię; tylko kwadraty opuściłam
Ty napisałaś
| | √2 | | √2 | |
4(x+ |
| )2 − 2(y+ |
| )2 = 1−m |
| | 2 | | 2 | |
dzielę przez 1−m i mam
to niby dlaczego 1−m ma być ujemne ?
6 cze 22:46
Basia: tyle to wiem; ale od jakiego równania wychodzisz
czy
bo próbowałam od (1) i idiotyzmy mi wyszły, oczywiście mogłam się gdzieś pomylić
6 cze 22:51
6 cze 22:53
Basia:
ad.poprzedni wpis
próbowałam też wyjść od równania podanego przez autora, ale wtedy trzeba by chyba przyjąć, że
to w tym równaniu są x' i y' i podstawić to co podałaś
tak próbowałam i chyba coś poknociłam bo β mi niestety wyszedł 0, co jest bez sensu
może tu trzeba odwrotnie
x = x'*cosβ +y'*sinβ
y = −x'*sinβ+y'*cosβ
6 cze 23:04
Mila: Basiu, wzory dobre, (ujemne m−1 rozważam, co wtedy sie dzieje). Zostaw, to nam się "uleży".
Zapomniałyśmy, ale coś znajdziemy i będzie w końcu wyjaśnione.
Ja to obróciłam o 45 0, zniknął wyraz 6xy i wystarczy.
6 cze 23:24
Basia: wszystko jasne; mnie chodziło o to jak dojść do tego, że to ma być 45 st.
6 cze 23:27
Mila: Tam wychodzi współczynnik (cos2α−sin2α)xy i trzeba wyzerować ten nawias.
6 cze 23:32
Basia: no to musiałam się gdzieś pomylić przy rachunkach
7 cze 00:19
Mila: Do Basi
Jeśli chcemy znaleźć obraz linii po obrocie o kąt α, to do równania wstawiamy za x i y
x = x'cosα +y'sinα
y = −x'sinα+y'cosα
Dla kąta α=45
0 mamy
po wstawieniu wychodzi trochę inny wynik niż podałam, ale jest to hiperbola.
Po wstawieniu od razu wzorów, które podałam wcześniej mamy obraz w obrocie o kąt (−45
0) i w
naszym zadaniu tak może być.
8 cze 15:48