Oblicz, dla jakiej częstotliwości natężenie prądu w obwodzie osiągnie maksymalną wartość oraz
oblicz to Imax. Wykonaj podobne obliczenia w sytuacji, gdy do zwojnicy wsuniemy rdzeń o
względnej przenikalności magnetycznej równej 400.
Usk=10V R=50Ω L=8*10−2h C=2*10−6
Z=√R2 +(2πfL − 1/2πfC)2
| s | ||
L=u0urn2 | Nie dokońca jestem pewien co było napisane pod s | |
| I |
| 1 | ||
ωL= | gdzie ω=2πf | |
| ωC |
| 1 | ||
ω= | ||
| √LC |
| 1 | ||
2πf= | ||
| √LC |
| 1 | ||
f= | ||
| 2π√LC |
| U | ||
W stanie rezonansu Z=R, więc I= | ||
| R |