Działania
Madzia: Mam problem dwoma działaniami
1.3(x−2) (x+1)
3 mnożymy przez pierwszy nawias a co z drugim?
2.−2(x2−3x+5) (x2−1)
Tutaj mam ten sam problem.
5 cze 22:41
Ajtek:
Jaka jest treść zadania?
5 cze 22:45
Beti: najpierw mnożysz nawiasy przez siebie, a na końcu przez 3:
= 3(x2+x−2x−2) = 3(x2−x−2) = 3x2−3x−6
5 cze 22:45
pigor: ... lub najpierw przez jeden z nawiasów i to co otrzymasz
przez drugi (nie ruszany) nawias np w
2) −2(x
2−3x+5)(x
2−1) = (x
2−3x+5)(−2x
2+2) = −2x
4+2x
2+6x
3−6x−10x
2+10= ...
5 cze 23:22