Funkcje trygonometryczne, na jutro do zaliczenia :)
RKO: Oblicz pozostałe funkcje.
a) sin α= 7/9
b) tg α= 5
5 cze 22:06
Eta:
Dla kąta ostrego? czy dla dowolnego?
5 cze 22:07
RKO: dowolnego
5 cze 22:07
Buuu: Pytanie:
Możecie sobie rysować trójkąt, czy musicie korzystać z zależności. Bo wiem, że jak na
zaliczenie to część sorów upiera się na zależności.
5 cze 22:08
Buuu: Juz nieważne
5 cze 22:08
RKO: Obojętne, trójkąt łatwiejszy w sumie jedno i to samo, tylko, że ja mam za dużo do zaliczenia i
już nie pamiętam o co chodzi.
5 cze 22:09
RKO: jak widzę na tej stronce są trudniejsze zadanka, które opanuję gdy się nauczę łatwiejszych.
5 cze 22:10
Eta:
1/ z jedynki trygonometrycznej
cos
2x= 1−sin
2x ⇒ cos
2x = .... cosx=+... v cosx = −...
| | sinx | |
tgx= |
| ⇒ tgx= + ... v tgx= −... |
| | cosx | |
| | 1 | |
ctgx= + |
| v ctgx = − ... |
| | tgx | |
| | sinx | |
tgx= |
| = 5 ⇒ sinx= 5cosx |
| | cosx | |
z jedynki trygonom 25cos
2x+cos
2x= 1 ⇒ cosx= + v cosx = −....
i sinx= 5*cosx =.... v sinx =−5*cosx=....
5 cze 22:14