układ równań
fantana: jak rozwiązać układ równań krok po kroku?
y−x=−6−y
5 cze 21:56
Beti:
1. równanie − wymnóż "na krzyż"
2. równanie − uporządkuj
zastosuj metodę podstawiania − np. z 1. równania wyznacz y i podstaw do 2. równania
5 cze 21:58
fantana: do tego doszłam sama, ale nie wiem jak mam z tego 50y=2x wyliczyć y :<
pomocy
5 cze 22:13
5 cze 22:20
Aga1.: Ale, ale x*x=x2, a nie 2x.
5 cze 22:20
5 cze 22:21
pigor: ... jakie 2x

, bo x*x=x
2 i x≠0 , a wtedy dany układ jest równoważny
kolejno :
50y=x
2 i (*)
2y=x−6 ⇒ 25(x−6)=x
2 ⇒ x
2−25x+6*25=0 i Δ=25
2−24*25=25 ,
√Δ=5
i x=
25±52=15 lub x=10 , więc stąd i z (*) 2y=9 lub 2y=4 , czyli
(x,y)=(15,92) lub
(x,y)=(10, 2) szukane rozwiązania. ...
5 cze 22:33
karolina: yx = x50
teraz to mnożymy na krzyż, i powstaje coś takiego :
x2 = 50y
i teraz to weź w pierwiastek :
√x2 = √50y
i mamy x:
x=√50y
a to drugie to tak :
y−x=−6−y
teraz litery przenosimy na jedną strone , przenosząc zmieniamy znaki:
y−x+y=−6
2y−x=−6
znów przenosimy:
2y=−6x / :2
y=−3x
5 cze 22:33
fantana: dzieuje bardzo za pomoc
5 cze 22:43