Kombinatoryka
MarekPaslek: | | n! | |
Jezeli mam |
| = x to jaki będzie wzór na n albo n! ? |
| | 2!(n−1)! | |
5 cze 21:51
krystek: n!=(n−1)!*n
5 cze 21:52
Beti: trzeba toto przekształcić
n = 2x
5 cze 21:53
MarekPaslek: Ale chodzi mi z uwzględnieniem x, czyli liczby .
5 cze 21:53
MarekPaslek: Beti, jak robie to na liczbach to nie wychodzi
5 cze 21:54
Beti: to dawaj tutaj obliczenia − sprawdzimy, co nie działa
5 cze 21:55
MarekPaslek: Tzn. musze obliczyć n mając x

sprawdzcie dla 54,55,69,72,78 i czy za każdym razem dziala
5 cze 21:56
Beti: ale przecież ja przekształciłam wzór wyznaczając z niego n, więc teraz podstawiasz do niego
kolejne wartości za x i już masz wyniki:
x = 54 => n = 2*54 = 108
x = 55 => n = 2*55 = 110
itd
5 cze 22:02
MarekPaslek: Okej, zgadza sie, tylko coś mnie trapi, nie wiem jak to wyjaśnić
5 cze 22:14
Beti: nie wiesz jak wyjaśnić to co Cię trapi, czy nie wiesz jak wyjaśnić powyższe obliczenia

zgubiłam się
5 cze 22:16
MarekPaslek: Okej, zgadza sie, tylko coś mnie trapi, nie wiem jak to wyjaśnić

Bo mam zadanie typu : W Lublinie miał zostać rozegrany turniej pilki noznej . Rozegrano na nim
74 mecze . Ile było drużyn . Wiec mi automatycznie wchodzi wzór n!/2!(n−1)!=x
5 cze 22:17
MarekPaslek: wiec jezeli n=2x no to 148, a to nie możliwe
5 cze 22:23
krystek: n→iliśc druzyn
74→ilość rozegranych meczów
5 cze 22:24
sushi_ gg6397228:
bo masz wzór do bani
| n! | | n*n(n−1) | |
| = |
| ====74 i teraz liczysz |
| 2! (n−2)! | | 2 | |
5 cze 22:24
5 cze 22:25
Eta:
O jedno "n" za dużo
sushi
5 cze 22:25
Eta:
5 cze 22:26
Beti: coś masz źle z danymi, bo wzór będzie taki jak podał/−a [P{sushi]], ale delty nie da się
spierwiastkować
5 cze 22:27
Ajtek:
W turnieju brało udział n drużyn

.
| | | |
W jednym meczu mogą zagrać dwie, zatem mozemy te druzyny wybrać na | sposobów i wiemy że |
| | |
rozegrano w sumie 74 mecze. Mamy zatem:
| (n−2)!*(n−1)*n | |
| =74
|
| (n−2)!*2 | |
Dalej sobie poradzisz?
5 cze 22:28
MarekPaslek: hmmm , nie ogarniam tego typu zadań, masakra dla mnie jakaś .
5 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
to sobie licz na piechote
1= ilosc meczy
1+2=
1+2+3=
1+2+3+4=
jak bedziesz miec ponizej 200 to sie duzo nie napracujesz
5 cze 22:30
MarekPaslek: dobra, spokojnie , policzylem ; ]
5 cze 22:31
Mila: Marek, ważne jest, czy rozegrano po jednym meczu − "każdy z każdym", czy z rewanżem.
| | | |
wzór | stosuje się tylko w przypadku pierwszym. |
| | |
W innych przypadkach trzeba policzyć i sprowadzić do I przypadku.
Ponadto zapamiętaj, że
| | n*(n−1) | |
= |
| to się często wykorzystuje. |
| | 2 | |
Gdyby rozegrano 78 meczy "każdy z każdym" to byłoby tak:
n*(n−1)=156
n=13 bo 13*12=156
II przypadek
W turnieju każda drużyna rozegrała z każdą drużyną dwa mecze . Ile było drużyn, jeśli rozegrano
42 mecze.
42:2 =21
n=7
5 cze 22:59