może z geniuszy któs zerknąć na moje zadanka ????
JA: znajdź wzór funkcji kwadratowej
a) jej miejscami zerowymi są liczby −1 i 3 a jej wykres przechodzi przez punkt współrzędnych
(1,−2)
b) jej wykres przechodzi przez punkt (6,8) ma z osia X tylko jeden punkt wspólny − (5,0)
5 cze 21:43
krystek: postać iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2) i licz
5 cze 21:44
krystek: Tutaj znac należy podstawy Geniuszu

5 cze 21:45
gauspn: Mamy tu pomagać a nie się wymądrzać kolego krystek...
5 cze 21:47
5 cze 21:48
krystek: Przeczytaj co napisał Ja
5 cze 21:49
Eta:

Witaj
krystek 
na osłodę
5 cze 21:50
krystek: x1 i x2 to miejsca zerowe i trudno podstawić? Nie trzeba być geniuszem !
5 cze 21:50
krystek: @Eta dzieki!
5 cze 21:51
JA: tylko nie wiedziałam czy to mam zacząć od postaci ogólnej czy iloczynowej



!
5 cze 21:51
krystek: Jak masz m zerowe podane to łatwiej od postaci iloczynowej!
5 cze 21:53
gauspn: a) y=ax2 + bx + c
miejsce przecięcia z osią OY to współczynnik c, czyli c= −2
miejsce zerowe to taki argument dla którego wartość czyli y, równe jest zero
podstawiam
a*(−1)2 + b*(−1) −2=0
a*32 + b*3 −2=0
Masz układ równań wylicz a i b, c już masz i podstaw do wzoru ogólnego.
Rozwiaż i sprawdze.
5 cze 21:55
ZKS:
Chyba łatwiej jest zastosować postać iloczynową jak podała krystek.
5 cze 21:56
krystek: @gauspn źle
na jakiej podstawie wa) c=−2?
5 cze 21:58
gauspn: Wykres przechodzi przez punkt o współrzędnych (1, −2). Parabola z osią OY może mieć tylko jeden
punkt przecięcia. c, czyli wyraz wolny to współrzędna Y która dla x=1 jest równa −2.

warto
znać podstawy krstek prawda?
5 cze 22:01
krystek: A warto znać i poprawnie stosować !
5 cze 22:03
JA: ja już głupia jestem wole dostac pałe


pokłócicie sie ale beze mnie
5 cze 22:05
krystek: y=a(x+1)(x−3) i teraz obliczasz a wstawiając wsp punktu (1,−2)
−2=a((1+1)(1−3)
−2=a*(−4)
5 cze 22:07
gauspn: Przepraszam, nie dokładnie przeczytałem polecenie. Oczywiście c nie jest równe −2.
5 cze 22:09
krystek: | | 1 | |
y= |
| (x2−3x+1x−3)= wylicz i będziesz miała postać ogólna funkcji |
| | 2 | |
5 cze 22:09
krystek: b) jeżeli ma jeden p wspólny z osią OX to znaczy ,że ma jedno m zerowe
y=a(x−5)2 podstaw wsp punktu i wylicz a
5 cze 22:13
Mateusz:
No nie dramatyzuj dziewczyno nikt sie tu nie kłoci
5 cze 22:21
Ajtek:
Widzę, że ktoś kogoś próbował matematyki uczyć, tzn. pouczać

Dobry wieczór
Eta, krystek, ZKS 
.
5 cze 22:22
Eta:
Witam
Ajtek
5 cze 22:24
krystek: Witaj Ajtek na naukę nigdy za późno ! Miłego wieczoru!
5 cze 22:26
Ajtek:
Dzięki Eta, wzajemnie krystek
5 cze 22:29
ZKS:
Witaj
Ajtek.
5 cze 22:30