określ monotoniczność funkcji
Paula: Określ monotoniczność funkcji f w zależności od parametru m, gdy f(x)=(m+
12)x−7
sprawdzam kiedy jest rosnąca
m+
12>0/:
12
m<
12
sprawdzam kiedy jest malejąca
m+
12<0/:
12
m>
12
sprawdzam kiedy jest stała
m+
12=0/:
12
m=
12
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to rozwiązałam?
Z góry bardzo dziękuję
5 cze 21:37
Eta:
| | 1 | | 1 | |
f(x) ↗ dla m+ |
| >0 /*2 2m +1>0 ⇒ m > − |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 cze 21:41
sushi_ gg6397228:
nie wolno dzielić, można co najwyżej odjąć
wszystko do poprawy
5 cze 21:41
5 cze 21:42
krystek: @
Eta witaj
5 cze 21:42
Paula: czyli to 12 powinnam przerzucić na prawą stronę zmieniając znak?
5 cze 21:50
sushi_ gg6397228:
tak i jest po kłopocie
5 cze 21:53
krystek: @Paula a jak rozwiązujesz nierówność: x+2>0 ?
5 cze 21:59