F. trygonometryczne
Jurek: Sprawdź, czy dla kąta ostrego alfa zachodzi równość:
a) 1−tg
2α/1+tg
2α = 1 − 2sin
2α
b) sinα + sinα * tg
2α = tgα/cosα
Miałem więcej przykładów i je zrobiłem, a tutaj coś się męczę. Pomoże mi ktoś?
5 cze 21:30
krystek: | cos2x−sin2x | | cos2x | |
| * |
| =c0s2x−sin2x=1−sin2xsin2x=P |
| cos2x | | cos2x+sin2x | |
5 cze 21:38
krystek: końcówka 1−sin2x−sin2x=P
5 cze 21:39
Eta:
| | cos2x +sin2x | | 1 | |
b) L= sinx(1+tg2x) = sinx( |
| )= sinx* |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | sinx | | 1 | | tgx | |
= |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
5 cze 21:47
Jurek: Nie rozumiem tego zapisu:
cos2x − sin2x = 1−sin2x−sinx
skąd to się nagle wzięło?
5 cze 21:47
Eta:
L=P
5 cze 21:47
Eta:
Znów z jedynki trygonometrycznej ( zapamiętaj to przekształcenie!
sin2x+cos2x=1 ⇒cos2x= 1−sin2x
5 cze 21:48
Jurek: A mógłbyś mi ten przykład a rozpisać od początku do końca? Ciężko mi się połapać...
5 cze 21:52
Eta:
| | 1−tg2x | |
L= |
| dla kąta ostrego można licznik i mianownik pomnożyć przez cos2x |
| | 1+tg2x | |
| | cos2x−sin2x | | cos2x−sin2x | |
= |
| = |
| = cos2x−sin2x= |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
=
1−sin2x−sin
2x=
1−2sin2x
L=P
Czy teraz jasne?
5 cze 21:59
Jurek: Tak, ale na takiej samej zasadzie zrobiłem przykład b, lecz ni eywchodzi to co ty zrobiłeś,
czemu?
5 cze 22:08
Jurek: A, dobra, wiem. Ostatni przykład w sumie:
cos
2α + ctg
2α * sin
2α = 1 mi nie wychodzi równość
5 cze 22:27
krystek: | | cos2x | |
cos2x+ |
| *sin2x=2cosx≠1 |
| | sin2x | |
5 cze 22:30
Jurek: No i się zgadza! Dzięki!
5 cze 22:31
krystek: winno być 2cos2x≠1
5 cze 22:32
Eta:
| | cos2x | |
L= cos2x+ |
| *sin2x = cos2x+cos2x = 2cos2x≠ 1 |
| | sin2x | |
nie jest tożsamością !
a może miałeś tak: sin
2x+ctg
2x *sin
2x =1 ?
5 cze 22:32
Jurek: Znaczy ja właśnie miałem 2cos
2x = 1 i to nie jest tożsamością. Teraz te trudniejsze jakie
tutaj dałem już rozumiem, bo mi wszystko wyjaśniliście, dziękuję
5 cze 22:40