oblicz pole całk i objętosc ostrosłupa prawidł czworokątnego (kwadrat)
quiz:
5 cze 21:10
Beti: a=8, H=3
h
2 = 9 + 16 = 25
h = 5
podstaw dane do wzorów i wykonaj działania
5 cze 21:33
quiz: a mogłabyś mi to wyliczyć do końca bo ja i tak nie ogarne
5 cze 21:47
Beti: ale tu tylko musisz podstawić do wzoru i powymnażać
dawaj
quiz 
zapisz obliczenia a ja sprawdzę, czy jest dobrze. Na pewno dasz radę !
5 cze 21:50
quiz: pc=(82)+4*1:2*8*5
pc=64+4*9*8*5
pc=68+360
pc=428
v=1:3*82*5
v=320*1:3
5 cze 22:09
quiz: niewiem ale chyba żle wyszło he
5 cze 22:10
Beti: a skąd w drugiej linijce 9

i skąd te liczby w ostatniej linijce
5 cze 22:11
Beti: masz tak:
| | 1 | |
Pc = 82 + 4* |
| *8*5 = 64 + 2*8*5 = ... |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| *82*3 = |
| *64*3 = ... |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 22:13
quiz: 9 po wymnożeniu tego ułamku 4*2+1
a to drugie 82=64*5=320 a ja do ciebie też mam pytanie to na początku te h2=9+16+25 co to
wogóle obliczałas albo może dlatego niewiem bo nieznam wzoru hej a pomożesz mi jeszcze przy
innym zadaniu jesli chcesz
5 cze 22:25
Beti: a nie nie

jak mnożysz ułamek przez liczbę, to mnożysz tylko jego
licznik:
5 cze 22:29
Beti: h, czyli wysokość ściany bocznej (potrzebną do obliczenia pola pow. bocznej) obliczyłam z tw.
Pitagorasa
5 cze 22:31
quiz: a powiesz mi skąd masz te liczby 9 i 16 pomozesz mi jeszcze przy jednym zadaniujutro bede
zdawał z tego na koniec roku pomozesz
5 cze 22:33
quiz: aha z tego tez kiedys zdawalem wlasnie z tw pitagorasa a obliczysz mi to do konca
5 cze 22:37
Beti: 9 = 3
2 (H
2)
| | 1 | | 1 | |
16 = 42 (( |
| a)2 = ( |
| *8)2 = 42) |
| | 2 | | 2 | |
jeśli już wszystko jasne to dawaj następne zad.
5 cze 22:37
Beti: no chyba mnozyc i dodawać potrafisz ... − policz i podaj wynik − sprawdzę czy dobry
5 cze 22:38
5 cze 22:39
Beti: jak to jutro koniec roku

to co to za szkoła
5 cze 22:40
Beti: w zad. z graniastosłupem sprawdź dane, bo faktycznie jeśli a=8, to wysokość trójkąta w
podstawie nie może być równa 7.
5 cze 22:43
Beti: no i

co tak zamilkłeś ?
5 cze 22:53
quiz: pc=144
v=192*1:3 niewiem co z tym zrobic
5 cze 22:55
Beti: P
c OK
ale V ?!
| | 1 | | 1*64*3 | |
V = |
| *64*3 = |
| = 64 (bo trójki się skracają) |
| | 3 | | 3 | |
5 cze 22:57
quiz: a lub e ale nie wiem czy to cos zmieni....
5 cze 23:00
quiz: ale to napewno jest dobrze pisała mi to sama nauczycielka
5 cze 23:02
Beti: ponieważ w zasadzie to h=7 nie jest do niczego potrzebne, więc zad. można rozwiązać.
| | a2√3 | |
Pp = |
| −−> wzór na pole trójkąta równobocznego |
| | 4 | |
P
c = 2P
p + 4aH , gdzie a=8, H=20
V = P
p*H
podstaw dane do wzorów i oblicz
5 cze 23:22
quiz: Pc=2*82√3przez 4+4*8*20
Pc=128+1:4+640
pc=32+640
pc=672
v= 2*82√3przez 4*20
v=32*20v=640
wiem ,że cos z tym pieriastkiem jest nie tak
5 cze 23:53
Beti: pogubiłeś pierwiastek √3 ! i dla lepszej przejrzystości używaj kreski ułamkowej zamiast
dwukropka!
6 cze 00:05
Beti: | | 82√3 | | 64√3 | |
Pc = 2* |
| + 4*8*20 = |
| + 640 (skróciłam 2 z 4 w mianowniku ułamka) |
| | 4 | | 2 | |
= ...
| | 82√3 | |
V = |
| *20 (nie ma z przodu 2, bo we wzorze na V jest tylko jedno Pp) = ... |
| | 4 | |
6 cze 00:08
quiz: dzieki wielkie za pomoc na szczescie dzis przy tablicy bez problemu mi to szlo no i zdana
ostatnia klasa trzeba to oblac
6 cze 17:40
Beti: gratulacje
6 cze 21:49