Ciąg arytmetyczny
Joanna: Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) jest określona wzorem Sn=n2 − 4n. Podaj wzór ogólny
tego ciągu . Wykaż, że ten ciąg jest arytmetyczny. Proszę o pomoc
5 cze 20:58
sushi_ gg6397228:
policz
a1= S1=...
a1 +a2= S2= ...
5 cze 21:00
Artur z miasta Neptuna:
S1 = a1 = −3
S2 = a1 + a2 = −4 ⇒ a2 = −1
a2 − a1 = r = 2
an = a1 + (n−1)r = −3 + (n−1)*2 = −5 + 2n
5 cze 21:01
Joanna: Dziękuję. Jeszcze chciałam zapytać czy jak obliczę an to żeby wykazać, że ciąg jest
arytmetyczny muszę obliczyć a(n+1) a następnie a (n+1) − an ? czy jakoś inaczej jeszcze się
da?
5 cze 21:06
Artur z miasta Neptuna:
najlepiej tak to dokładnie zrobić
5 cze 21:07
Frank: Wyznacz ciąg geometryczny (a1 oraz q ) wiedząc że : a4+a6=51/1024 a3+a5=51/256 . a może ktoś by
pomogł z tym zadankiem>?
5 cze 21:10
Joanna: I jeszcze mam jedno zadanie też z tego działu bardzo trudne i nie potrafię w ogóle rozwiązać.
Napisz wzór określający liczby, które w dzieleniu przez 5 dają resztę 3. Wyznacz sumę
wszystkich takich liczb dwucyfrowych.
5 cze 21:11
Joanna: Frank trzeba chyba wygenerować z a4 wzorem na an a3 i dalej jakoś kombinować żeby było mniej
niewiadomych. Chociaż pewnie źle bo ja tu się najmniej znam
5 cze 21:15
sushi_ gg6397228:
wiec najpierw wypisz te liczby
5 cze 21:16
Joanna: 8,13,23
5 cze 21:20
Joanna: jeszcze 18
5 cze 21:21
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest liczba 3
5 cze 21:27
sushi_ gg6397228:
wiec masz 3,8,13,18,...
a1=3
a2= 8
policz "r" i potem do wzoru na "an"
5 cze 21:28
Joanna: ups. faktycznie i co teraz?
5 cze 21:28
Joanna: r=2 i 2/3 ? i an=2 i 2/3n + 1/3 ?
5 cze 21:36
sushi_ gg6397228:
8−3=....
5 cze 21:37
Joanna: 5
5 cze 21:37
Joanna: ahaa hahah dzięki r=5
5 cze 21:39
Joanna: an=5n −2
5 cze 21:41
sushi_ gg6397228:
masz juz wzór
teraz trzeba sie zabrac za drugą czesc zadania "..." suma liczb dwucyfrowych
jak jest najmniejsza, jaka najwieksza liczba
5 cze 21:43
Joanna: najmniejsza 3 a największa an
5 cze 21:45
Joanna: a bo to jest dwucyfrowych to najmniejsza dwucyfrowa 13
5 cze 21:45
sushi_ gg6397228:
a najwieksza

99 czy 98 czy 97 czy 96 cz 95 ?
5 cze 21:48
Joanna: 98..
5 cze 21:49
sushi_ gg6397228:
czyli masz
dla nowego oznaczenia
b1= 13
bn= 98
trzeba policzyć ile jest wyrazow ciągu ze wzoru bn= b1 + (n−1)* 5
5 cze 21:52
Joanna: n=18 ?
5 cze 21:54
Joanna: i teraz podstawić do Sn ?
5 cze 21:55
Joanna: Sn= 819 ?
5 cze 21:56
sushi_ gg6397228:
tak n=18
sumy nie liczyłem, zawsze mozesz dodac na piechote aby sprawdzić
13+18+23+28+33+38+... + 93+98 =...
5 cze 21:57
Aga1.: tak, n=18
5 cze 21:57
Joanna: Dziękuje bardzo bardzo bardzo bardzo!
5 cze 21:58
sushi_ gg6397228:
mi coś wiecej wyszło 999
5 cze 21:58
Joanna: a mi teraz 818
5 cze 22:02
Aga1.: (13+98)*9=999
5 cze 22:03
Joanna: to pododaje to wszystko. może coś źle do tego wzoru podstawiłam. Z tym już poradzę

Dziękuje
bardzo jeszcze raz i dobranoc.
5 cze 22:04
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
5 cze 22:12