F. trygonometryczne
Jurek: Oblicz wartość liczbową wyrażenia, wiedząc, że sinα+cosα=7/5
a) sin2α − cos2α
b)sin4α+cos4α
Myli mi się ciągle podpunkt a... gdyby był znak plus to łatwo, ale jest znak minus...
5 cze 20:43
Buuu: a)
sinα=75−cosα
i wstawiam:
(75−cosα)2 +cos2α = 1
Wymnożyć, przenieść, delta i wio.
5 cze 20:52
Jurek: 
, wyszło mi 3/5 lub 4/5 , jak to?
5 cze 20:57
Eta:
| | 49 | | 24 | |
sin2x+2sinx*cosx+cos2x= |
| ⇒ 2sinx*cosx= |
| |
| | 25 | | 25 | |
teraz tak:
| | 12 | |
sin4x+cos4x= (sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x = 12−2( |
| )2 =... |
| | 25 | |
5 cze 20:59
Buuu: Bo w ppkcie a) maja wyjść dwa wyniki
5 cze 21:03
Jurek: No tak, tak, zgadza się b, ale jakbyś mi mógł jeszcze przykład a zrobić...
5 cze 21:04
Jurek: No okej, a zgadzają mi się one chociaż? Inny sposób może być też? Jak tak,, to jaki?
5 cze 21:04
Jurek: Ma ktoś może pomysł? Nie wiem czy dobrze mi wychodzi w a
5 cze 21:28