Trygonometria
Jurek: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, wiedząc, że zachodzi podana
zależność:
a) sin2α − cos2α=1/2
b)tgα=3ctgα
5 cze 19:50
Jurek: Wie ktoś może? Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
5 cze 20:14
Eta:
| | 1 | |
cos2α= |
| to dla kąta ostrego |
| | 4 | |
sin60
o=... tg60
o=.... ctg60
o=...
| | 3 | |
b) tgα= |
| ⇒ tg2α= 3 ⇒ tgα=√3 ⇒ α= 60o |
| | tgα | |
sin60
o=... cos60
o=... ctg60
o=....
5 cze 20:21
Buuu:
a)
| ⎧ | sin2α − cos2α = 0,5 | |
| ⎩ | sin2α + cos2α =1 |
|
Dodaj stronami
b) tg*ctg =1
5 cze 20:24
Jurek: Nie rozumiem przykładu a) skąd się nagle wzięło 1−cos2−cos2=1/2 ? skąd?
5 cze 20:24
5 cze 20:26
Eta:
Żal,że nie rozumiesz

sin
2α+cos
2α=1 −−−− jedynka trygonometryczna
to sin
2α=
1−cos2α
5 cze 20:30
Jurek: Okej, już wiem. Jeszcze mam jeden przykład...
c) 4tgα − 3sin
2α = 3cos
2α teraz trudniej
5 cze 20:32
Buuu: 4tgα = 3cos2α + 3sin2α
4tgα = 3(cos2α + sin2α)
4tgα=3
tgα=34
5 cze 20:35
Jurek: wyszedł mi α=37 stopni, dobrze?
5 cze 20:37
Jurek: wyszedł mi α=37 stopni, dobrze?
5 cze 20:37
Eta:

4tgα= 3sin
2α+3cos
2α
4tgα= 3(sin
2α+cos
2α)
4tgα= 3*1
| | 3 | | a | |
tgα= |
| = |
| a= 3 b= 4 c2= 32+42 ⇒ c= 5 |
| | 4 | | b | |
5 cze 20:38
Jurek: Bardzo dziękuję
5 cze 20:42
Eta:
Na zdrowie
5 cze 20:43