Pilne
Mandi: Liczba log3 27√3 jest rowna
5 cze 19:49
Buuu: z definicji:
logab = c ⇔ ac = b
czyli
3c = 27√3
dalej prawą stronę wystarczy doprowadzić do postaci 3którejś
5 cze 19:51
Mandi: Może mi to ktoś rozwiązać?
5 cze 19:55
picia:
Buuu napisal co masz zrobic.
27=33
√3= 312
kombinuj dalej
5 cze 19:58
Buuu: Przedstaw 27√3 w postaci potęgi liczby 3. Podpowiem, że √3 = 312
5 cze 20:00
Buuu: Witam piciu ale mam lagi, nie zauważyłem Twojego posta.
5 cze 20:01
Mandi: Proszę pomóżcie mi bo ja tego nie rozwiąze
5 cze 20:01
Buuu: 27√3 = 3? * 312 = ?
5 cze 20:03
picia: Witam Buuu
dzialania na potegach sie klaniaja.
juz masz prawie wszystko podane.
5 cze 20:05
Mandi: Co ma byc pod tymi znakami?
5 cze 20:06
5 cze 20:07
Mandi: Proszę
5 cze 20:09
Mandi: Proszę o rozwiązanie
5 cze 20:10
krystek: Oblicz ile to 33=..
5 cze 20:11
Buuu: Łomatko
log327√3 = 312
Więcej nie ma co pisać, bo i tak nie załapiesz nie znając działań na potęgach.
5 cze 20:12
Mandi: 27
5 cze 20:13
picia:
wystarczy czytac!juz Ci napisalem jak to zapisac. wystarczylo dodac wykladniki i po klopocie.
5 cze 20:15
Mandi: A dlaczego 3 12?
5 cze 20:15
picia:
czytaj posty!
bo
a3*a2=a3+2=a5
5 cze 20:17
krystek: 27√3=33*312=3...
5 cze 20:17
Mandi: A czemu w rownaniu jest 132?
5 cze 20:22
5 cze 20:24
Buuu: czy widzisz różnicę między
132 a 3
12
5 cze 20:26
Mandi: Tak
5 cze 20:29
picia:
| | 1 | |
no to wiedz ze nigdzie nie ma |
| . a zadanie masz juz wyliczone. |
| | 32 | |
5 cze 20:29
Mandi: Patrz co krystek napisal i tam jest ta liczba
5 cze 20:34
hhtrah: btrahah
5 cze 20:34
picia:
tam jest 3 do potegi
12
5 cze 20:37
Mandi: Mogłeś tak od razu powiedzieć
5 cze 20:41
picia: mowilem ale widocznie nie bylo slychac
5 cze 20:43
Mandi: No najwidoczniej
5 cze 20:45