macierz
Kwachu: mam obliczyć wyznacznik macierzy 5 rzędu.
|3 4 0 0 0|
|1 3 4 0 0|
|0 1 3 4 0| = (po paru przekształceniach) =
|0 0 1 3 4|
|0 0 0 1 3|
=|1 0 0 0 0|
|0 1 0 0 0|
|0 0 1 0 0| = 1?
|0 0 0 1 0|
|0 0 0 0 1|
5 cze 19:39
5 cze 19:41
Kwachu: myślałem że wolfram jest tylko do całek

czyli tutaj muszę uzyć rozwinięcia Laplace'a?
5 cze 19:43
Krzysiek: wolfram nawet nie jest tylko od matematyki

no tak, ale najpierw wyzeruj Sobie jakąś kolumnę np: od piątej kolumny odejmij 3*kolumnę
czwartą i rozwijaj względem piątej kolumny
5 cze 19:46
Kwachu: dzieki wielkie, za chwilę się za to zabiorę i zobaczę co mi z tego wyjdzie
5 cze 19:48
Krzysiek: oczywiście rozwijasz względem piątego wiersza (piąta kolumna się nie wyzeruje)
5 cze 19:52