równanie kwadratowe
kate94: zad. rozwiąż równanie:
x2+6x−4 = 0
5 cze 19:35
picia:
Δ, x1,x2
5 cze 19:36
kate94: Wiem jak się oblicza, tylko rozwiązanie źle mi wychodzi.
5 cze 19:37
picia:
napisz ile Ci wyszlo
5 cze 19:38
kate94:
x1=−6+√13
x2=−6−√13
5 cze 19:40
picia:
Δ=52
√Δ=2
√13
| | −6−2√13 | | 2(−3−√13) | |
x1= |
| = |
| = −3−√13 |
| | 2 | | 2 | |
x
2 sprobuj sama
5 cze 19:43
kate94: Czyli −6 należy rozłożyć na 2 * −3 ? Nie można skracać 2√13 z 2 w mianowniku?
5 cze 19:47
picia:
nie wolno. jesli masz dodawanie lub odejmowanie to nie mozesz.gdy wyciagnalem przed nawias to
otrzymalem iloczyn i wtedy mozna skracac.
5 cze 19:50
kate94: Dzięki.
5 cze 19:51
picia:
5 cze 19:52