Fizyka?
dfsf: Wiem że to forum matematyczne ale może mi ktoś pomoże w zadaniach z fizykii. Bardzo potrzebuje
Zad 1
Kwadratowa ramka o boku 1m wykonana z przewodnika o oporze 0,5 oma ustawiona jest prostopadle
do lini jednorodnego pola magnetycznego o indukcji B=2*10 (do potegi − 4)T
Oblicz E oraz I indukowane w ramce, gdy indukcja tego pola wzrosnie liniowo do 4*10(do potegi −
4)
w czasie 0,4 s.
Zad 2
Gdy cewkę o indukcyjności 2mH podlaczymy do zrodla stałego napięcia 4,5V, to płynie przez nią
prąd o natężeniu 0,9 A.Oblicz natężenie prądu płynącego przez tą cewkę podłączona do napiecia
przemiennego 4,5V i czestotliwosci 500 Hz
Zad 3.
Oblicz dla jakiej czestotliwosci natezenie praadu w obwodzie osiagnie maksymalna wartośc oraz
oblicz to Imax. Wykonaj podobne obliczenia w sytuacji gdy do zwojnicy wsuniemy rdzen o
wzglednej przenikalnosci magnetycznej rownej 400. Dane : Usk = 10 V, R=50 omow , L=8*10(do
potegi −2) H , C=2*10(do potegi − 6) F.
5 cze 18:38
sdffaf: Pomoże ktoś?
5 cze 22:25