Jak takowy się znajdzie
bardzo prosiłbym o rozwiązanie dwóch zadań byłoby naprawdę super.
1. Kwadratowa ramka o boku 1m wykonana z przewodnika o oporze 0,25Ω ustawiona jest prostopadle
do linii jednorodnego pola magnetycznego o indukcji B = 5 * 10−3 T. Oblicz E oraz J
indukowane w ramie, gdy indukcja tego pola zmaleje liniowo do 1 * 10−3 T w czasie 0,2 s
2. Gdy cewke o indukcyjności 4mH podłączymy do źródła stałego napięcia 6 V, to płynie przez
nią prąd o natężeniu 1,5 A. Oblicz natężenie prądu płynącego przez tą cewkę podłączoną do
napięcia przemiennego 6 V i częstotliwości 500 Hz.
| U | ||
R= | ||
| I |
| 6 V | ||
R= | = 4 Ω | |
| 1,5 A |
| U | ||
I= | ||
| Z |
| 6 V | ||
I= | =0,45 A | |
| 13,2 Ω |