Ciągi Pomocy
Stanley: Pomocy! Jutro mam sprawdzian z maty i od tego zależy czy zdam. Potrzebuje rozwiązania 4 zadań
Zad 1
Suma n początkowych wyrazów ciągu an dla kazdego N nalezacego do Naturalnych okreslona jest
wzorem:
Sn=−n(do kwadratu) +12n
a) Oblicz 20 wyraz tego ciagu
b)na podstawie definicji wykaż że an jest ciagiem arytmetycznym
Zad 2
Rozwiąż równanie
X+(x+3)+(x+6)+...(x+57)=580
Zad 3
Wyznacz ciąg geometryczny (a1,q)wiedząc że
a4+a6 = 51/1024 oraz a3 + a5= 51/256
Zad 4
Wspołczynniki a,b,c równania kwadratowego ax(do kwadratu) +bx + c = 0 tworzą ciąg arytmetyczny
o sumie rownej 24. Jednym z rozwiazań jest liczba (−1/5) Wyznacz a b i c oraz 2 pierwiastek
równania.
Za każde zadanie z góry dziękuje
5 cze 18:25
Stanley: Pomoże ktoś ; )?
5 cze 18:42