Wielomiany
Mat: Przy dzieleniu Wielomianu W(x)=x3 +sx2+tx−5 przez Q(q)= x2 +2 otrzymujemy reszte R(x)=x−3
Wyznacz wartosci s,t
5 cze 17:58
Basia:
x3 + sx2 + tx − 5 : (x2+2) = x + s
−x3 − 2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sx2 + (t−2)x − 5
−sx2 − 2s
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(t−2)x − 5 − 2s
czyli
(t−2)x − (5+2s) = x−3 ⇔ t−2 = 1 i 5+2s = 3
dokończ
5 cze 18:04
Eta:
Wykonujemy dzielenie
(x3+sx2+tx−5) : (x2+2) = x +s
−x3−2x
−−−−−−
sx2+ (t−2)x −5
−sx2 −2s
−−−−−−−−−−
(t−2)x −2s−5 = R = x−3 ⇒ t−2=1 i −2s−5=3
t= 3 i s= −1
5 cze 18:07
Mat: Dziekuje bardzo :
5 cze 18:08
Eta:
Miało być w końcówce : i −2s−5= −3
5 cze 18:08