Szybko :)
Syllll: podaj dziedzinę wyrażenia i zapisz w najprostszej postaci
a) (x2−4) / (3x+6)
b) (x−1)/(x2−1)
5 cze 17:55
Artur z miasta Neptuna:
dziedzina = R \ {punkty dla których wyrażenie w mianowniku = 0}
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | |
| = |
| = |
| |
| 3x+6 | | 3(x+2) | | 3 | |
5 cze 18:00
Basia:
ad.2
x
2−1 ≠0
(x−1)(x+1) ≠0
x ≠1 i x≠ −1
D = R\{−1;1}
| x−1 | | x−1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | |
ad.1
1. mianownik ≠0
2. skorzystaj z wzoru a
2−b
2 = (a−b)(a+b) i rozłóż x
2−4 (4=2
2)
3. wyłącz w mianowniku 3 przed nawias
spróbuj sam(a)
5 cze 18:01
Syllll: Wykonaj działania
c) (x−1)/(x−2) −(x+1)/(x+2)
A to ?
5 cze 18:14
Syllll: W ty c bd się równać (x−1)/(x+1)


?
5 cze 18:20
Syllll: Albo chociaż niech ktoś podpowie czy dobrze robię ..
5 cze 18:33
Saizou : | 2x | |
| taki powinien wyjść wynik |
| x2−4 | |
5 cze 18:41
Syllll: Niby jak ?
5 cze 18:47
Saizou : | x−1 | | x+1 | | (x−1)(x+2)−(x+1)(x−2) | | 2x | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x−2 | | x+2 | | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
5 cze 18:50
Saizou : + założenia że x∊R\{−2,2}
5 cze 18:51
Syllll: (x−1)/(3x−6) +2/(x−2)
A w tym bd x
2+6x−10/3x
2+12

5 cze 19:08
Syllll: Dobrze to jest ?
Pewnie nie
5 cze 19:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że 3x−6 = 3(x−2)
więc:
| x−1 | | 2 | | x−1 + 2*3 | | x + 5 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3x−6 | | x−2 | | 3x−6 | | 3x − 6 | |
natomiast to tak jak Ty chciales zrobić, też powinno dac taki wynik (ale przed skróceniem
mianownika i licznika przez (x−2)) jednak popełniłes błąd: 3(x−2)*(x−2)
≠ 3(x
2 + 4)
kłaniają się tutaj wzory skróconego mnożenia
6 cze 09:21