Ciężka całka
Bielcia: Zawiesiłam się na takiej całce:
∫ (x−1)−licznik
(3√x+1)−ta trójka oznacza, że to pierwiastek trzeciego stopnia z (x+1)− mianownik
proszę o pomoc
5 cze 17:46
Krzysiek: | x−1 | | x+1 | | 2 | |
| = |
| − |
| |
| 3√x+1 | | 3√x+1 | | 3√x+1 | |
| | ta+1 | |
rozbijasz na dwie całki i korzystasz z podstawowego wzoru: ∫ta dt = |
| +C |
| | a+1 | |
5 cze 17:49
Krzysiek: dla a≠−1
5 cze 17:49
ZKS:
(x + 1)1 * (x + 1)−1/3 = (x + 1)2/3
∫ (x + 1)2/3dx =
Dokończ.
5 cze 17:50
ZKS:
Niestety nie zauważyłem że licznik jest x + 1.
5 cze 17:51
ZKS:
Oczywiście nie plus tylko minus.
5 cze 17:52
Bielcia: Serdeczne dzięki
5 cze 19:45