| 1 | ||
4sin(πx) = 4x2 − 4x + 5 / * | ||
| 4 |
| 5 | ||
sin(πx) = x2 − x + | ||
| 4 |
| 1 | ||
sin(πx) = (x − | )2 + 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
(x − | )2 + 1 jest to funkcja kwadratowa która w całości znajduje się ponad osią OX a jej | |
| 2 |
| 1 | ||
najmniejszą wartością jest yw = 1 dla xw = | stąd możemy podejrzewać że jedynym | |
| 2 |
| 1 | ||
rozwiązaniem równania jest x = | ponieważ sinus przyjmuje wartości tylko w przedziale | |
| 2 |
| π | 1 | 1 | ||||
sin( | ) = ( | − | )2 + 1 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
2(cos(x) − sin(x))(cos(x) − | sin(x)) = 0 | |
| 2 |
