Udowodnij, że jednokładność zachowuje równoległość prostych.
lmazurek18: Udowodnij, żę jednokładność zachowuje równoległość prostych. Chciałbym aby to było zrobione
solidnie, ponieważ zależy mi na tym dowodzie.
5 cze 17:12
Artur z miasta Neptuna:
To opisz nam co to jest jednokladnosc bo nie chce mi sie tego szukac.
A moze dostaniesz szkic dowodu i sam go 'porzadnie' zrobisz? moze tal bedzie troche bardziej
fair ?
5 cze 17:14
Basia:
z definicji jednokładności mamy:
JO,k(A)=A' i JO,k(B)=B' ⇔
OA'→=k*OA→ ∧ OB'→=k*OB→
A'B'→=A'O→+OB'→ = −OA'→+OB'→ = −k*OA→+k*OB→ =
k*AO→+k*OB→ = k(AO→+OB→) = k*AB→
stąd wynika, że
A'B'→ || AB→ czyli pr.A'B' || pr.AB
c.b.d.u
5 cze 17:19
lmazurek18: Dzieki wielkie
5 cze 17:26