matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
xyz:
16−2n
Dany jest ciąg a
n
=
3
Zbadaj:a) Czy ten ciąg ma miejsce zerowe? b)Ile wyrazów tego ciągu jest większych od −10?
5 cze 16:50
Basia:
ad.a rozwiąż równanie
16−2n
a
n
=0 ⇔
= 0 ⇔ 16−2n=0 ⇔ .................
3
ad.b rozwiąż nierówność
16−2n
a
n
> −10 ⇔
> −10 /*3 ........................
3
5 cze 18:12