matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
xyz:
Wyznacz ciąg geometryczny (a
6
) mając dane: a
3
= 4 i a
5
= 9 Oblicz S
6
5 cze 16:41
Eta:
a
5
9
3
3
=q
2
⇒ q
2
=
⇒ q=
lub q= −
a
3
4
2
2
a
3
4
4
a
1
=
= 3*
=
q
2
9
3
q
6
−1
3
3
S
6
= a
1
*
=............. dokończ dla q=
lub dla q= −
q−1
2
2
5 cze 17:56
Eta:
3
3
1/ a
n
= a
1
*(
)
n−1
=... lub a
n
= a
1
*(−
)
n−1
=...
2
2
5 cze 17:57