Całka - figura ograniczona
monika: Obliczyc pole figury ograniczonej krzywymi
y= x2
x= y2
5 cze 16:25
konrad: ja bym to tak zrobił
przekształcIć drugie równanie do postaci y=..
y=√x
x2=√x
x4=x
x4−x=0
(x2−1)(x2+1)=0
(x−1)(x+1)(x2+1)=0
x=1 lub x=−1
i obliczyć taką całkę
1
∫ √x−x2 dx=...
−1
5 cze 16:37
konrad: ale już widzę że to jest źle... eh...
5 cze 16:38
konrad: ale głupotę zrobiłem
x4−x=0
x(x3−1)=0
x=0 lub x=1
no i wtedy jeżeli by było tak
1
∫ √x−x2 dx=...
0
ale nie wiem ogólnie czy to dobra metoda
5 cze 16:40
monika: a dlaczego √x− x2 a nie odwrotnie np ?
5 cze 16:47
konrad: bo na przedziale (0,1) √x przyjmuje większe wartości niż x2
5 cze 16:47
monika: a no taaak ... nie pomyślałam

dzieki
a o rozwiązanie tej całki też mogę prosic ?
5 cze 16:49
ZKS:
Wzory.
5 cze 16:53
5 cze 16:54
ZKS:
| | 1 | |
∫ xn dx = |
| xn + 1 + C przy założeniu że n ≠ −1 |
| | n + 1 | |
5 cze 16:54
Basia: ⇒konrad
P = 0∫1(√x − x2) dx
skąd Ci się wzięło −1 ?
przecież x=y2 ⇒ x≥0
a jak nie wiesz co jest "na górze" a co "na dole" wystarczy napisać
P = | 0∫1(√x − x2) dx |
i kłopot z głowy
5 cze 17:12
konrad: Basia, zauważ, że później się poprawiłem
5 cze 17:21