Proszę o pomoc ,napisz równanie prostej k: bardzo proszę o wytłumaczenie
Dawid: 1.Napisz równanie prostej k: przechodzace przez punkty
A=(−3,6)
B=(−1,1)
2.równanie prostej l: prostopadłej do prostej k: i przechodzącą przez punkt C=(−4,2)
5 cze 15:57
Mila: Równanie kierunkowe prostej;
y=ax+b
współrzędne punktów spełniają to równanie;
−3a+b=6
−a+b=1
−2a=5
a=−2,5
b=1+a
b=1−2,5
b=−1,5
y=−2,5x−1,5
Można łatwiej to zrobić, ale nie wiem, czy znasz wektory.
b) proste są prostopadłe , gdy a
1*a
1=−1
−2.5*a
2=−1
oblicz b i wstaw do równania l
5 cze 16:08