matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
zaćma:
jak obliczyć taką całkę ∫ od 0 do π/4 tgxdx czy mam podstawić do tego wzoru tylko ∫ od a do b dx = F(b) − F (a)
5 cze 15:33
konrad:
tak
5 cze 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
sinx
tak więc jedyna trudnośc to wyliczyć ∫tgx dx = ∫
dx = // s=cosx ... zmiana
cos x
−ds
granic całkowania // = ∫
s
5 cze 15:38
Mila:
∫tgxdx=−ln|cosx|
√
2
|=−ln(cos45
0
)+ln(cos0
0
)=−ln
2
5 cze 15:48
Mila:
1
=
ln2
2
5 cze 15:53