Prziałał funkcji
Wera: Na jakim przedziale funkcja f(x) =x2lnx jest wypukła a na jakim wklęsła ?
5 cze 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczysz druga pochodną i przyrównujesz ja do zera
wklęsła gdy f''>0
wypukła gdy f''<0
5 cze 15:45
Patronus: musisz policzyć drugą pochodną:
| | 1 | |
f'(x) = 2xlnx + x2* |
| = 2xlnx + x |
| | x | |
| | 1 | |
f''(x) = 2lnx + 2x* |
| + 1 = 2lnx + 3 |
| | x | |
i teraz dla f''(x)<0 funkcja jest wypukła i f''(x)>0 jest wklęsła
5 cze 15:46
Wera: a jak obliczyć lnX ?
5 cze 16:41
konrad: tzn ?
5 cze 16:41
Wera: no nie wiem jak to przyrównać do zera co mi wyszło z 2 pochodnej, żeby zobaczyć w jakim
przedziale rośnie a w jakim maleje
5 cze 16:44
konrad:
2lnx+3=0
2lnx=−3
lnx=−3/2
x=e−3/2
5 cze 16:46
konrad: lub x=√e−3
5 cze 16:47
Wera: czyli nie da się obliczyć przedziału wklęsłości i wypukłoości ?
5 cze 17:11
Wera: halo jak wyliczyć wypukłość i wklęsłość tej funkcji. ;>
5 cze 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:

no jak się nie da wyliczyć?
ile Ci wyszła druga pochodna? 2ln x + 3

No to liczysz:
2ln x + 3 = 0
x = e
−3/2
robisz szkic wykresu 2lnx + 3 ... (miejsce zerowe w x = e
−3/2 ... a reszta to tak jak
zwykły lnx)
i już widzisz gdzie f'' jest >0 a gdzie <0
6 cze 09:16