Na jakim przedziale funkcjajest rosąca, extrema
Wera: Dana jest funkcja f(x) = (x2 − 2)ex .Na jakim przedziale funkcja jest rosnąca ? Czy funkcja
posiada ekstrema , jeśli tak to jakie ?
Jak to zrobić ?
5 cze 14:22
5 cze 14:24
Wera: f(x) =( x2−2)ex
f'(x)= 2xex
i dalej i tak nie wiem co zrović
5 cze 14:52
Patronus: f'(x) = 2xe
x + (x
2−2)e
x = 2xe
x + x
2e
x − 2e
x = e
x(x
2 + 2x − 2)
a potem przyrównujesz to do 0
5 cze 14:55
Wera: a jak to przyrównać ? nie wiem co zrobić z tym ex
5 cze 15:55
Patronus: e
x(x
2+2x−2)= 0
e
x = 0 lub x
2+2x−2 = 0
x∊∅ Δ = 4+8 = 12
√Δ = 2
√3
f↑ dla x∊ (−
∞;−1−
√3) ∪ (−1+
√3;
∞)
f↓ dla x∊(−1−
√3;−1+
√3)
ekstrema lokalne dla x=−1−
√3 jest max
dla x=−1+
√3 jest min
5 cze 16:01
Wera: Dziękuję

Będę teraz sobie to analizowała
5 cze 16:01