Napisz równanie stycznej do krzywej
abc: Napisz równanie stycznej do krzywej f(x)=x2 w punkcie (X0, f(X0 ) dla X0=1
5 cze 13:52
5 cze 13:53
abc: krzywa to f(x)= x2 + 2 punkt x0=1
f'(x) = 2x
f'(1) = 12
f(x0)= 3
Wzór stycznej : y−f(x0) = f' (x0)(x−x0)
y−3=2(x−1)
y=2x+1
Czy dobrze ?
5 cze 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'(1) = 2*1 = 2
5 cze 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale podstawiłeś później dobrze
5 cze 14:24
abc: ale że czemu tak f'(1) = 2*1 = 2 ?
5 cze 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'(x) = 2x ... tak? więc: f'(1) = 2*1 ... prawda?!
5 cze 14:28