F. wymierna obliczanie asymptot
___std_call___: | | x+2 | |
Mam przykładowo funkcję f(x) = |
| jak obliczyć asymptoty takiej funkcji? |
| | x2−4 | |
5 cze 12:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
asymptoty pionowe −−− w punktach nieciągłości funkcji ... czyli punkty wyłączone z dziedziny
asymptoty poziome −−− lim
x−>∞ i lim
x−>−∞
asymptoty ukośne −−− gdy jedna z granic z poziomych wychodzi
+/
− ∞:
lim
x−>∞ f(x) − ax = ... = b
asymptota ma równanie −−−− y = ax + b
5 cze 12:58
konrad: najpierw uprość ułamek
5 cze 12:58
___std_call___: Ok, panowie. Musiałbym granice ogarnąć, czy nie ma prostszej metody

Jeśli nie to postaram się granice przypomnieć.
Konrad, to wiem, że tam jest wzór sk.m; a
2 − b
2 −> z mianownika ma zgodnie ze wzorem
(x−2)(x+2). Pomożesz co dalej czynić?
6 cze 03:42
Aga1.: D=R−{−2,2}
| | x+2 | | 1 | | 1 | |
lim x→−2− |
| =limx→−2− |
| = |
| |
| | x2−4 | | x−2 | | −4 | |
| | 1 | | 1 | |
limx→2− |
| =[ |
| ]=−∞ ⇒prosta o równaniu x=2 jest asymptotą pionową lewostronną |
| | x−2 | | 0− | |
wykresu.
Licz granice prawostronne.
lim x→−
∞f(x)=0 ⇒prosta o równaniu y=0 jest asymptotą poziomą wykresu
Jak jest pozioma to nie liczysz ukośnych
lim x→
∞ podobnie.
6 cze 08:53
___std_call___: Pytanie jest następujące: czy można wyznaczyć asymptoty takiej funkcji bez stosowania granic?
Na poziomie licealnym nie sposób?
6 cze 13:02
Trivial: nie.
6 cze 13:10
Basia:
no jak to nie ?
| | x+2 | | x+2 | | 1 | |
przecież f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | x2−4 | | (x+2)(x−2) | | x−2 | |
x∊R\{−2;2}
| | 1 | |
a to jest zwykła hiperbola y = |
| przesunięta o 2 jedn. w prawo |
| | x | |
jej asymptotami są proste: y = 0 (oś OX) i x=2
a w punkcie x= −2 asymptoty nie ma, ona jest tam tylko nieciągła czyli trzeba narysować kółko
otwarte w punkcie (−2; −
14)
6 cze 15:57
Trivial: Ach, no tak. Nie wiem dlaczego, gdy pisałem mój post, miałem na myśli dowolną funkcję. Masz
rację Basiu.
6 cze 16:33
Emilia: f(x) = 3x+1x+2 = 3(x+2)−5x+2 o co chodzi? w jaki cposób pojawiła się 5 ?
9 cze 19:59
Eta:
| | 3x+1 | | 3x+6−5 | | 3(x+2)−5 | | 5 | |
A no w taki: |
| = |
| = |
| = 3− |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
9 cze 20:07
Monika: Proszę o obliczenie asymptot funkcji f(x)=4−√x
20 lis 13:19
wredulus_pospolitus:
ale co w tym takiego ciężkiego, że sama nie jesteś w stanie tego zrobić
20 lis 13:20