Oblicz pole obszaru
Malczes: Mam takie zadanie: Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolą y=x2 oraz prostą y=2x+3.
Pole tego obszaru wyszło mi 7 i1/3. Czy dobrze policzyłem te zadanie..?
5 cze 12:38
5 cze 12:55
Mila: Granice całkowania −1, 3
wyszlo mi 10 i 2/3.
5 cze 13:01
Malczes: Może mi ktoś to rozpisać żebym widział jak to się robi ? Bo nie mogę dojść do tego byłbym
wdzięczny
4 wrz 19:33
Krzysiek: w linku masz pokazaną całkę którą masz policzyć... a jest to przecież podstawowa całka
4 wrz 19:34
Malczes: Wiem że dla kogoś może to być proste i pewnie takie jest. Ale mi nie chce wyjść te 32/3
4 wrz 19:47
Krzysiek: to może pokaż jak liczysz, rozbijasz na sumę całek i korzystasz z podstawowego wzoru:
∫xa dx =...
4 wrz 19:48
Malczes: Po rozbiciu i wykorzystaniu wzoru mam x2 + 3x − 1/3x3
4 wrz 19:51
Krzysiek: no i ok,
∫f(x)dx=F(x)+C
∫ab f(x)dx =F(b)−F(a)
czyli: ∫−13 (2x+3 − x2) dx =32 +3*3 −1/3 *33 −( (−1)3 +3*(−1) −1/3 (−1)3 )=...
4 wrz 19:58
Malczes: właśnie o ten wzór mi chodziło heh , nie pamiętałem go i kombinacje jak koń pod górę

Dzięki
wielkie : )
4 wrz 20:10