oblicz:
:((((: blagam potrzebuje szybko to zadanie: a) log612+log63
b) log25+log40
c) log 0,02−log2,5+log1250
D) log1/15+log1/36−log1/330
oraz oblicz x jesli: 2+log3(x+4)=log38
5 cze 12:36
Aga1.: a) log612+log63=log6(12*3)=log636=2
b) podobnie.
5 cze 12:39
Venom: a) log6(12*3)=log636=6
b) log(25*40)=log1000=3
5 cze 12:41
Venom: w a) ma byc 2, pomyłeczka ; p
5 cze 12:42
:((((: dziekowac a umie ktos to oblicz x jesli: 2+log3(x+4)=log38
5 cze 12:45
Venom: ostatnie:
2log33 + log3(x+4)=log38
log39 + log3(x+4)= log38
log3(9x+36) = log38
9x+36=
5 cze 12:46
Venom: 9x+36=8
9x=−28
x=−28/9
5 cze 12:46
:((((: uratowales mi zycie
5 cze 12:48
:((((: a z przyklad d bys dal rade zrobic?
5 cze 12:50
Venom: przyjmuje ze mialo byc w pierwszym czlonie 1/3 a nie 1/1
log1/3(5*6)−log1/330=log1/330−log1/330=0
5 cze 13:04
:((((: dziekuje tak 1/3 mialo byc. pomylke zrobilem
5 cze 13:06
Venom: Natomiast w przykładzie c), który powinieneś bez problemu zrobić wyjdzie 10.
5 cze 13:08
:((((: zrobilem i tak mi wyszlo
5 cze 13:11
Venom: poprawka, w tym c wyjdzie Ci log10=1
5 cze 13:26