znajdz x jesli:
aniulka: log(x−3)+log x= log4
5 cze 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
wykorzystaj:
log
a b + lob
a c = log
a (b*c)
| | b | |
loga b − loga c = loga |
| |
| | c | |
log
a b = c ⇔ a
c = b
5 cze 12:13
aniulka: nic mi to nie daje ale dziekuje bo kompletnie tego nie kumam a na jutro mam prace do oddania
5 cze 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x(x−3) | | x(x−3) | | x(x−3) | |
log(x−3) + log x − log 4 = 0 ⇔ log |
| = 0 ⇔ 100 = |
| ⇔ |
| = 1 ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
⇔ x(x−3) = 4 ⇔ x
2 − 3x − 4 = 0 ⇔ oblicz Δ i x
1 i x
2 ⇔ (x−4)(x+1) = 0
więc:
x= 4
x = −1
5 cze 12:23
aniulka: bardzo dziekuje
5 cze 12:24