5 cze 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
kwestia zapisu ... mathematica lubuje się czasami w innych zapisach.
| | 43 | |
łatwiej by było rozwiązać to pisząc |
| = 43*x−4/2 = 43*x−2 |
| | √x4 | |
i z takiej postaci wyliczyć całkę
5 cze 10:35
konrad: ale to zostało zamienione chyba z innego powodu: "which is equivalent for restricted x values
to" ?
5 cze 10:38
Basia: nie mam pojęcia; a w ogóle po co to jest tak liczone
przecież
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = − |
| +C |
| | √x4 | | x2 | | x | |
i koniec zabawy
5 cze 10:39
konrad: aha, ok
5 cze 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
zresztą niżej jest coś takiego jak 'alternative form'
5 cze 10:58
konrad: no to ja wiem
5 cze 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
już wiem o co chodziło mathematice
niestety ... tutaj wyszedł na jaw mały błąd programu (ojjj niedobrzy programiści niedobrzy)
otóż uznał, że √x4 = |x2| ... albo inaczej ... znak 'x' wpływa na wynik całki (co jest
oczywiście błędne)
5 cze 11:04