Artur_z_miasta_Neptuna:
sposób pierwszy:
aby wyszukać CAŁKOWITE pierwiastki wielomianu, należy sprawdzić czy:
W(x
n) = 0
gdzie x
n ... to są kolejne DZIELNIKI wyrazu wolnego (ze znakiem + i −), a więc w tym
przypadku:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 .... (od razu podpowiem, ze W(−5) = W(6) = 0)
mając chociażby jeden pierwiastek ... DZIELIMY W(x) przez (x−x
n) // najlepiej metodą Hornera:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html // i otrzymujesz już wielomian Q(x), który jest stopnia niżej ... więc możesz policzyć Δ
i dalsze pierwiastki
sposób drugi:
stosujesz wzory viete'a dla wielomianów 3 stopnia (analogiczne do tych które znasz).
| ⎧ | −b/a = x1+ x2+x3 | |
| ⎨ | c/a = x1*x2+x2*x3+x1*x3 |
|
| ⎩ | −d/a = x1*x2*x3 | |
sposób trzeci:
wzory Viete'a niestety zakładają, że wielomian posiada tyle pierwiastków, jakiego jest stopnia
(a w liceum zdarza Ci się, że wcale tak nie jest np. (x
2+1)), dlatego też:
zakładamy, że wielomian: W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
da się rozłożyć na: Q(x)*P(x) = a(x
2 + kx + m) * (x − x
1)
w takim razie otrzymujesz następujący układ równań:
| ⎧ | a(k−x1) = b | |
| ⎨ | a(m−k*x1) = c |
|
| ⎩ | −a*m*x1 = d | |
a więc układ 3 równań z 3 niewiadomymi (k, m, x
1)