Wykaż ze...
Mat: Wykaż ze dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c takich ze a+b+c=1 zachodzi
nierownosc (1−a)(1−b)(1−c)>=8abc
Bardzo prosze o rozwiazanie. Za jedynki podstawilem a+b+c i nastepnie wymnozylem ale nie moge
tego pozniej zwinac....
5 cze 00:22
Mila:
(√a−√b)2≥0⇔a+b≥2√ab
(√a−√c)2≥0⇔a+c≥2√ac
(√b−√c)2≥0⇔b+c≥2√bc⇔
(a+b)*(a+c)*(b+c)≥8√a2b2c2=8abc
ale z założenia
b+c=1−a
a+c=1−b
a+b=1−c
zatem
(1−a)*(1−b)*(1−c)≥8abc
5 cze 10:05
sbtrkt: Mila coś zrobił/a od końca i jakiś wzór użyty (cauchyego?), kompletnie nie rozumiem i proszę o
jakiś krok po kroku...
23 lut 21:58
Janek191:
Mila skorzystała z oczywistych nierówności :
( x − y)2 ≥ 0 ( x − z)2 ≥ 0 ( y − z )2 ≥ 0
gdzie x = √a , y = √b , z = √c
oraz
z założenia : a + b + c = 1 ⇒ [ a + b = 1 − c , a + c = 1 − b, b + c = 1 − a ]
23 lut 22:05
PW: Dowód kompletny − założenie a,b,c >0 daje możliwość liczenia pierwiastków i mnożenia
nierówności stronami. Wszystko jest pokazane, trzeba chcieć zrozumieć.
23 lut 22:15
sbtrkt: no to jeszcze łapię... ale jak dojść do tej postaci, że używam pierwiastków nagle, patrząc na
zadanie pierwszy raz, wątpię, że ktoś pospolity w matmie od razu zauważy te wzory i zacznie od
ich strony, idąc właśnie od zapisania zamiast 1, a+b+c po redukcji co należy zrobić?
23 lut 22:15
sbtrkt: wskazówki mówią coś o obustronnym odjęciu 8abc
23 lut 22:20
PW: Dowody nie są dla "pospolitych w matmie", to trudna sztuka, której uczymy się wytrwałym
naśladowaniem mistrzów. Nie chcę się wymądrzać, ale tak jest. Po przetrawieniu kilkunastu
(kilkudziesięciu) takich dowodów już się niektóre rzeczy widzi. A i tak gwarancji nie ma, ze
wpadniesz na najlepszy pomysł.
23 lut 22:33
Eta:
23 lut 22:33