granica
oiu: Jak obliczyć taką granice
x→
∞
5 cze 00:13
kylo1303: Jesli sie nie myle to mozna probowac tak:
| | x+7 | | 7 | |
( |
| )4x−1=[(1+ |
| )x/7]28−7x=e28−7x → e28 |
| | x | | x | |
5 cze 00:17
b.: mylisz się w zapisie, to nie jest poprawny zapis (mimo ze wynik dobry)
konkretnie, druga równość jest nieprawdziwa
5 cze 00:40
kylo1303: W czym konkretnie? Chodzi o to ze tam nie powinna byc rownosc tylko przejscie do granicy?
Tzn:
| | 7 | | 7 | |
lim [(1+ |
| )x/7]28− |
| =e 28−7x  Czy o cos innego? |
| | x | | x | |
5 cze 00:48
oiu: okej dzieki za pomoc, prosze o sprawdzenie czy dobry wynik mi wyszedl
x→
∞
wynik e
6
5 cze 01:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeśli chodzi o kwestię 'sprawdzenia wyniku' proponuję zapoznać się z takim cudem jakim jest:
http://www.wolframalpha.com/
5 cze 09:29